Dariusz Daniluk odwołany ze stanowiska prezesa BOŚ

16-02-2016 12:34
Dariusz Daniluk odwołany ze stanowiska prezesa BOŚ

Dariusz Daniluk w zarządzie BOŚ zasiadał od 5 maja 2014 r., gdy objął stanowisko wiceprezesa banku.

Fot. PTWP

Rada nadzorcza Banku Ochrony Środowiska S.A. odwołała Dariusza Daniluka ze stanowiska prezesa zarządu banku i Piotra Lisieckiego ze stanowiska wiceprezesa - poinformował BOŚ w komunikacie. Pełnienie obowiązków prezesa rada powierzyła Sławomirowi Zawadzkiemu, wiceprezesowi zarządu banku.

Ponadto rada delegowała członka Rady Nadzorczej BOŚ S.A. Oskara Kowalewskiego do czasowego pełnienia obowiązków wiceprezesa zarządu banku na okres trzech miesięcy. RN BOŚ spotkała się w poniedziałek.
Po zmianach w skład zarządu banku wchodzą: Sławomir Zawadzki - wiceprezes zarządu pełniący obowiązki prezesa zarządu; Stanisław Kolasiński - wiceprezes, pierwszy zastępca prezesa zarządu; Paweł Pitera - wiceprezes zarządu; Oskar Kowalewski - członek Rady Nadzorczej banku, delegowany do czasowego pełnienia obowiązków wiceprezesa zarządu.

Sławomir Zawadzki został powołany na stanowisko wiceprezesa zarządu BOŚ w styczniu br. Wcześniej działał m.in. w sektorze informatycznym. Od grudnia 2013 r. był prezesem zarządu FinCode Sp. z o.o., a wcześniej od lutego 2010 r. był prezesem spółki NBP - Bazy i Systemy Bankowe Sp. z o.o. Zawadzki ukończył studia doktoranckie w zakresie nauk ekonomicznych w Kolegium Zarządzania i Finansów Szkoły Głównej Handlowej. Był też m.in. stypendystą Kongresu Stanów Zjednoczonych w ramach East Central European Scholarship Program administrowanego przez Uniwersytet Georgetown z Waszyngtonu.

W styczniu na stanowisko wiceprezesa zarządu banku został też powołany Paweł Pitera. Wcześniej (od 2009 r.) był on wiceprezesem BOŚ Eko Profit S.A.; był też ekspertem ds. analiz bankowych w Banku Ochrony Środowiska. Wcześniej pracował m.in. w Mostostalu Warszawa S.A. i w Polskim Górnictwie Naftowym i Gazownictwie S.A.

Czytaj także:
Dariusz Daniluk wrócił do bankowości

56,62 proc. udziałów w akcjonariacie BOŚ ma Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, 5,26 proc. Nationale-Nederlanden Otwarty Fundusz Emerytalny oraz Nationale-Nederlanden Dobrowolny Fundusz Emerytalny, a 38,12 proc. pozostali akcjonariusze.

NA GIEŁDZIE