PARTNER PORTALU partner portalu wnp.pl
Menu

wnp.pl - portal gospodarczy

Szukaj

Eksperci z branży spożywczej na EEC 2016: integracja to klucz do rozwoju

Autor: PortalSpożywczy.pl (Magdalena Brzózka)
21-05-2016 12:23

Tworzenie grup producenckich daje wiele przewag konkurencyjnych podmiotom, które do niej należą m.in. kapitał. Polskie firmy dotąd nie zdążyły zgromadzić odpowiedniego kapitału, żeby porównywać się z firmami z Zachodu lub z nimi konkurować. A jak nie ma kapitału, to nie ma produktu a jak nie ma produkcji - wtedy firmy upadają - mówił podczas VIII Europejskiego Kongresu Gospodarczego w czasie sesji „Współpraca w branży spożywczej” Roman Jagieliński, prezes zarządu Grupy Roja.

Zdaniem Romana Jagielińskiego polscy przedsiębiorcy muszą jeszcze dojrzeć do integracji, jednak jego zdaniem jest to do osiągnięcia w ciągu kilku najbliższych lat. Prezes podał kilka pozytywnych przykładów współpracy producentów owoców i warzyw.
- Z dumą patrzę na polską produkcję borówek i papryki. Surowce te z sukcesem trafiają na kolejne rynki eksportowe. Cieszy kiedy w Hiszpanii dopytują się nie tylko o polskie jabłka ale i pomidory - wylicza Jagieliński.

Prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski podkreślił podczas debaty, że polski eksport rolno-spożywczy bardzo dynamicznie się rozwija i każdego roku notuje skokowy przyrost. - Małe i średnie przedsiębiorstwa nie są jeszcze gotowe do wejścia na zagraniczne rynki. Tam wchodzą duże grupy producenckie i duże przedsiębiorstwa. Żeby wejść na dany zagraniczny rynek trzeba się nauczyć danego rynku. Razem z Ministerstwem Rozwoju planujemy stworzyć program który będzie wspierał polski eksport - obiecał prezes.

Krzysztof Woźnica, prezes zarządu Zakładów Mięsnych Silesia, dodał, że polskie hodowle są rozdrobnione, dlatego słusznym kierunkiem jest tworzenie grup producenckich.

- Niestety nie widzimy możliwości połączenia z naszymi krajowymi konkurentami w walce o podbój eksportowych rynków. Dlatego stawiamy na niszę, produkujemy marki własne, również półprodukty na różne rynki eksportowe - dodał Krzysztof Woźnica.

Podczas debaty również Jerzy Wierzbicki, prezes zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, podkreślił, że jedynie silne podmioty mają szansę rozwijać. - Jednak działanie w grupie nie jest dla wszystkich - dodał.
Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ WNP.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku


Wnp.pl: dołącz do nas na Google+


41 099 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

790 885 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

5 866 ofert w bazie

2 782 263 ofert w bazie


397 662 ofert w bazie

GORĄCE KOMUNIKATY

Wyszukiwanie zaawansowane
  • parking
  • bankiet
  • catering
  • spa
  • klub
  • usługi
  • rekreacja
  • restauracja
467 ofert w bazie

POLECAMY W SERWISACH GRUPY PTWP