Paweł Surówka ma zgodę KNF na powołanie na stanowisko prezesa PZU

16-05-2017 17:34
Paweł Surówka ma zgodę KNF na powołanie na stanowisko prezesa PZU
Fot. mat. pras. PZU

Komisja Nadzoru Finansowego jednogłośnie wyraziła zgodę na powołanie Pawła Surówki na stanowisko prezesa zarządu Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń SA. Surówka pełni funkcję prezesa zarządu PZU SA od  13 kwietnia 2017 r., kiedy to Rada Nadzorcza ubezpieczyciela powierzyła mu te obowiązki.

Prezes PZU SA jest absolwentem Universitẻ Paris I Panthẻon Sorbonne oraz Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS). Podstawowe studia odbył na Ludwig Maximilian Universität (LMU) w Monachium. W latach 2007 – 2013 zajmował stanowisko doradcy finansowego w Bank of America Merrill Lynch. Reprezentował Bank w regionie CEE poprzez budowanie relacji z inwestorami, doradzał w zakresie zarządzania portfelem, alokacji aktywów oraz ich dywersyfikacji, instrumentów alternatywnych oraz analizy rynkowej. W latach 2013 – 2015 pełnił funkcje m.in. członka zarządu Boryszew SA, dyrektora biura ds. rozwoju sektora automotive.

Od 2015 roku był doradcą prezesa zarządu PKO Bank Polski SA oraz dyrektorem bankowości korporacyjnej i inwestycyjnej na Niemcy, odpowiedzialnym za otwarcie pierwszego zagranicznego oddziału korporacyjnego PKO Banku Polskiego, a także doradztwo i obsługę finansową dla największych klientów korporacyjnych PKO Banku Polskiego w zakresie ich ekspansji i działalności zagranicznej.
Podobał się artykuł? Podziel się!