Wiceprezes Fed rezygnuje ze stanowiska

Fot. Adobe Stock. Data dodania: 20 września 2022

Wiceszef Rezerwy Federalnej (Fed) Stanley Fischer przestanie w październiku pełnić obecnie sprawowaną funkcję. Jak podała agencja AP, odchodzi z przyczyn osobistych. Oznacza to czwarty wakat w siedmioosobowym zarządzie amerykańskiego banku centralnego.

Jak podkreśliła AP, Fischer to ekonomista cieszący się powszechnym szacunkiem. Ukończył prestiżowy Massachusetts Institute of Technology (MIT) i piastował stanowisko szefa Banku Izraela przez osiem lat.

73-letni ekonomista jest, jak przypomina agencja, bliskim współpracownikiem szefowej Fed Janet Yellen, której kadencja kończy się w lutym 2018 roku.

Fischer był członkiem zarządu Fed (tzw. Rady Gubernatorów) od maja 2014 roku. Miał pełnić funkcję wiceprzewodniczącego do czerwca przyszłego roku. W liście do amerykańskiego prezydenta Donalda Trumpa napisał, że jego "rezygnacja nastąpi w dniu 13 października lub w okolicach tej daty".

Według AP nieoczekiwana rezygnacja Fischera umożliwi prezydentowi Trumpowi dokonanie kolejnych zmian w strukturach Fed. Nominował Randala Quarlesa na nieobsadzone stanowisko wiceprzewodniczącego ds. polityki nadzoru i działalności regulacyjnej banku centralnego. Kandydatura ta musi zostać zatwierdzona przez Senat. Głosowanie senackiej komisji ds. bankowości w tej sprawie jest zaplanowane na czwartek.

Jak oceniła cytowana przez AP Diane Swonk, główna ekonomistka DS Economics, można się spodziewać, że po rezygnacji Fischera Biały Dom nie będzie skłonny do wybierania nowego prezesa Fed. Według ekspertki bardziej prawdopodobna jest ponowna nominacja Janet Yellen.
×

SŁOWA KLUCZOWE I ALERTY

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu

Podaj poprawny adres e-mail
W związku z bezpłatną subskrypcją zgadzam się na otrzymywanie na podany adres email informacji handlowych.
Informujemy, że dane przekazane w związku z zamówieniem newslettera będą przetwarzane zgodnie z Polityką Prywatności PTWP Online Sp. z o.o.

Usługa zostanie uruchomiania po kliknięciu w link aktywacyjny przesłany na podany adres email.

W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera i innych informacji.
Musisz zaznaczyć wymaganą zgodę

Do artykułu: Wiceprezes Fed rezygnuje ze stanowiska

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.