Wojciech Nagel wrócił na ważne stanowisko na GPW

Autor: WNP.PL (Katarzyna Walterska)
27-06-2017 06:28
Wojciech Nagel wrócił na ważne stanowisko na GPW

Wojciech Nagel znów prezesuje Radzie Giełdy.

Fot. GPW

Nominacja Wojciecha Nagela na stanowisko szefa Rady Giełdy Papierów Wartościowych nie jest zaskoczeniem. Gdy w styczniu 2016 roku na wniosek ówczesnego ministra skarbu wieloletni szef Rady GPW, pierwszy prezes GPW w latach 1991-2006, Wiesław Rozłucki został odwołany, to właśnie Wojciech Nagel objął po nim to stanowisko.

Poprzednim razem pełnił funkcję zaledwie kilka miesięcy - do 22 czerwca 2016 roku.
19 czerwca Zwyczajne Walne Zgromadzenie GPW wybrało członków Rady Giełdy na nową kadencję. Wśród nich znalazł się Wojciech Nagel - jego kandydatura została zgłoszona przez ministra gospodarki i finansów Mateusza Morawieckiego. Teraz znów został jej szefem.

Wojciech Nagel jest doktorem nauk ekonomicznych (Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach) i wykładowcą akademickim a także absolwentem Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego. Obszarem jego zainteresowań badawczych jest: gospodarka światowa w otoczeniu zjawisk kryzysowych, dobre praktyki na rynku finansowym oraz problematyka oszczędzania długoterminowego.

Współtworzył 4 Pracownicze Programy Emerytalne, funkcjonujące od 2001 roku. Ostatnie publikacje: „Dobrowolne ubezpieczenie emerytalne oferowane przez pracodawcę: diagnoza, kierunki zmian” (2013) oraz Assessment of the changes to the pension system in Poland in 2014 (the perspective of the functioning of the capital market).

Z Giełdą Papierów Wartościowych związany od 2013 r. Najpierw jako członek Komitetu Naukowego, od 2014 r. jako Compliance Officer. Z rynkiem kapitałowym jest związany od 20 lat, w tym okresie m.in. członek zarządów i rad nadzorczych kilkunastu spółek prawa handlowego.

Uczestnik dialogu społecznego, ekspert BCC ds. ubezpieczeń społecznych w Komisji Trójstronnej (od 2004 r.) i Radzie Dialogu Społecznego (od 2015 r.)

Jest absolwentem kursu certyfikującego Approved Compliance Officer (ACO) w CIC Uniwersytetu Europejskiego Viadrina w 2014 roku.

W latach 2012-2013 był prezesem Izby Gospodarczej Towarzystw Emerytalnych, a w latach 2010-2012 wiceprezesem Zarządu Krajowego Funduszu Kapitałowego. Pełnił funkcję doradcy Przewodniczącego KNF (2008-2009), a w latach 2006-2008 - eksperta koordynującego w Biurze Rzecznika Ubezpieczonych. W latach 1999-2003 był wiceprezesem Zarządu Pracowniczego Towarzystwa Emerytalnego Banku Handlowego w Warszawie S.A.

Członek Rady Nadzorczej ZUS II, III i IV kadencji. Był m.in. doradcą Ministra Pracy i Polityki Społecznej (1992), doradcą Zarządu Drugiego NFI (1996-1997) oraz doradcą Prezesa Agencji Prywatyzacji (1999-2001). Członek Zespołu problemowego ds. ubezpieczeń społecznych Rady Dialogu Społecznego (2015). Członek Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych, PSUS i PTPS. Członek Zarządu Stowarzyszenia Compliance Polska (2015). Laureat nagrody indywidualnej SCP za 2014 r. w kategorii – „Nowe Idee, Rozwój Rynku”. Wyróżniony m.in. Odznaką Honorową ZRP (2014) oraz Odznaką Honorową Ministra Pracy i Polityki Społecznej „Primus In Agenda” (2015).

NA GIEŁDZIE

GPW [GPW]