Polacy jeszcze 100 lat temu kupowali za marki polskie. Jak kształtowały się ceny podstawowych artykułów spożywczych na przestrzeni lat, licząc od odzyskania przez Polskę niepodległości? Sprawdziliśmy to z naciskiem na artykuły wielkanocne i uwzględniając poprawiającą się sytuację ekonomiczną. Prześledziliśmy zmiany siły nabywczej Polaków, badając, ile jajek mogli kupić przed II wojną światową, w okresie PRL-u, w III RP, a ile mogą kupić jajek na pisanki dzisiaj.
- W 1918 i 1919 r. nie było pewne, czym płacić za zakupy świąteczne (czy w ogóle za zakupy), bo nie było w Polsce jednej waluty. Po I wojnie światowej Polacy płacili w markach.
- Dopiero po II wojnie światowej sytuacja zaczęła się stabilizować. Wydatki na dobra pierwszej potrzeby w II Rzeczypospolitej były bowiem podatne na inflację i kryzys ekonomiczny lat 30.
- Najbardziej zmieniały się w zestawie świątecznym ceny jajek. 100 lat temu ten podstawowy element stołu wielkanocnego potrafił (w wyniku inflacji) kosztować nawet 2 500 polskich marek.
- PRL przyniósł względną stabilizację cen nie tylko na święta - ale to zależy od roku, który badamy.
KOMENTARZE (0)
Do artykułu: 100 lat niepodległości i jajka wielkanocne. Oto jak bogacili się Polacy