Analitycy PKO BP: główną przyczyną spadku inflacji ceny żywności

Analitycy PKO BP: główną przyczyną spadku inflacji ceny żywności
Fot. Adobe Stock. Data dodania: 20 września 2022

Analitycy PKO BP wskazali, że główną przyczyną spadku inflacji w październiku było obniżenie rocznej dynamiki cen żywności.

Jak poinformował Główny Urząd Statystyczny w szybkim szacunku inflacji, ceny towarów i usług konsumpcyjnych w październiku 2018 r. wzrosły o 1,7 proc. rok do roku, a w porównaniu z poprzednim miesiącem wzrosły o 0,4 proc. Miesiąc temu wskaźnik CPI wyniósł odpowiednio: 1,9 proc. rdr i 0,2 proc. mdm.

Analitycy PKO BP ocenili, że główną przyczyną spadku inflacji CPI w październiku było obniżenie rocznej dynamiki cen żywności.  Jak podkreślili, pomimo letniej suszy, miesięczna dynamika cen żywności "znalazła się poniżej sezonowego wzorca" głównie za sprawą cen owoców i warzyw.

- Uwzględniając bardzo wysoką bazę z listopada ubiegłego roku (silny wzrost cen jajek), osłabienie proinflacyjnego efektu tegorocznej suszy może oznaczać, że inflacja żywności będzie obniżać listopadowy odczyt inflacji CPI, potencjalnie w okolice, albo nieznacznie poniżej dolnej granicy przedziału odchyleń od celu NBP, tj. 1,5 proc. - ocenili.

Ekonomiści banku zwrócili uwagę, że w przeciwnym kierunku niż ceny żywności oddziaływały ceny paliw, których dynamika w październiku wzrosła.

- Stabilizacja obniżonych w październiku cen ropy sugeruje jednak, że już w listopadzie roczna dynamika cen paliw (przy wysokiej bazie z ubiegłego roku) będzie oddziaływać w stronę spadku inflacji CPI - wskazali.

Według analityków wstępne dane GUS wskazują, że inflacja bazowa (CPI bez żywności i energii) utrzymała się na podobnym poziomie jak we wrześniu (0,84 proc. rdr).

- Biorąc pod uwagę spore prawdopodobieństwo rewizji CPI w górę (miesięczna dynamika 0,4 proc. mdm sugeruje, że roczna inflacja CPI znajdowała się na granicy 1,7 proc. i 1,8 proc.), nie wykluczamy, że ostateczny odczyt przyniesie rewizję dzisiejszego za sprawą inflacji bazowej (np. w kat. odzież i obuwie) - wskazano.
×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

SŁOWA KLUCZOWE I ALERTY

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu

Podaj poprawny adres e-mail
W związku z bezpłatną subskrypcją zgadzam się na otrzymywanie na podany adres email informacji handlowych.
Informujemy, że dane przekazane w związku z zamówieniem newslettera będą przetwarzane zgodnie z Polityką Prywatności PTWP Online Sp. z o.o.

Usługa zostanie uruchomiania po kliknięciu w link aktywacyjny przesłany na podany adres email.

W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera i innych informacji.
Musisz zaznaczyć wymaganą zgodę

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Analitycy PKO BP: główną przyczyną spadku inflacji ceny żywności

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Polityka prywatności portali Grupy PTWP

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!