Dariusz Formela, prezes PKM Duda, przyznaje, że ostatnie 24 miesiące były trudnym czasem dla spółek z branży spożywczej i jego zdaniem to nie zmieni się w najbliższym czasie, bo konsumenci oszczędzają na wszystkim, również na żywności. Podobnego zdania jest Ryszard Tomaszewski, prezes zarządu Tesco Polska. Eksperci dyskutowali na EEC 2013 w Katowicach podczas panelu pt. Rynek spożywczy. Konsolidacja, inwestycje, ekspansja zagraniczna.
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, szacuje, że 5-10 proc. przedsiębiorstw z branży spożywczej w Polsce zniknie z rynku, część zapewne jeszcze w tym roku - To nie jest złe, bo dzięki temu słabsi gracze odpadną, a silniejsi się wzmocnią. Musimy się zastanowić jak z tej stagnacji nie przejść w fazę spadku i klęski. Myślę, że ten rok będzie rokiem stabilizacji, jednak wszyscy będą musieli liczyć koszty - twierdzi Andrzej Gantner.
Dariusz Giej, dyrektor pionu strategii i rozwoju w firmie Iglotex, twierdzi, że problemem firm spożywczych w tym roku będzie nadprodukcja żywności. - Obecnie rynek nie jest w stanie wchłonąć dużej ilości produktów, co oznacza, że producenci bęcą mieli problemy płynnościowe. Z kolei od strony konsumpcji tragedii nie widzę, mimo że popyt spada - dodaje Dariusz Giej. Jego zdaniem motorem wzrostu sprzedaży w branży spożywczej, w tym również w mrożonkach jest i będzie produkcja private label.
Jednak podczas sesji dot. rynku spożywczego w Polsce, na Europejskich Kongresie Gospodarczym w 2013 r. nie zabrakło również optymistów.
- Wydaje mi się, że ten rok będzie podobny do 2012 r. Nie jesteśmy w kryzysie ale w stagnacji - twierdzi Krzysztof Koszela, dyrektor ds. rozwoju rynków zagranicznych, członek zarządu Jutrzenka Colian.
Pomysłem na spadek sprzedaży w kraju jest jego zdaniem eksport. - Nasze produkty coraz bardziej liczą się zagranicą. Jeśli nie zostaną docenione w Polsce to będzie można promować je poza krajem - dodaje.
Krzysztof Pawiński, prezes Grupy Maspex, twierdzi, że spowolnienie gospodarcze nie wpływa znacząco na wydatki Polaków na żywność.
Wtórował mu Dariusz Poniewierka, prezes zarządu Korporacji Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych. - Przemysł spożywczy na tle całej gospodarki wypada bardzo dobrze, jest w czołówce firm, które wykazują pozytywne wskaźniki makroekonomiczne. Są tu oczywiście małe wyjątki np. w branży mięsnej - zapewnia Dariusz Poniewierka.
Czytaj więcej wiadomości z branży na www.portalspozywczy.pl
KOMENTARZE (0)
Do artykułu: Eksperci na EEC 2013: To będzie trudny rok dla branży spożywczej