Mariusz Grendowicz odwołany ze stanowiska prezesa PIR

16-09-2014 22:30 |  aktualizacja: 16-09-2014 23:08
Mariusz Grendowicz odwołany ze stanowiska prezesa PIR
Fot. PTWP

Rada Nadzorcza spółki Polskie Inwestycje Rozwojowe odwołała we wtorek w godzinach wieczornych Mariusza Grendowicza ze stanowiska prezesa. Nie podano powodu odwołania. Wcześniej przedstawiciele MSP wielokrotnie informowali, że oczekują od PIR przyspieszenia prac związanych z podpisywaniem umów na finansowanie dużych projektów infrastrukturalnych.

Jak informuje komunikat Rady Nadzorczej PIR, Mariuszowi Grendowiczowi podziękowano za zakończenie fazy organizacji spółki oraz za jego wkład w jej rozwój. Równocześnie Rada zdecydowała o rozpoczęciu procedury konkursowej prowadzącej do wyłonienia nowego prezesa. Do czasu jej zakończenia zarząd spółki będzie działał w dwuosobowym składzie.
Portal wnp.pl otrzymał oświadczenie Mariusza Grendowicza. Oto jego treść:

"Moja misja w roli prezesa Polskich Inwestycji Rozwojowych dobiegła dziś końca. Stało się to szybciej niż mogłem się tego spodziewać.

Decyzję Rady Nadzorczej, choć nie jednogłośną, przyjmuję do wiadomości. Realizując wypracowaną wspólnie z Ministerstwem Skarbu i zatwierdzoną przez rząd politykę inwestycyjną, w ciągu 18 miesięcy udało mi się nie tylko stworzyć od podstaw wyspecjalizowany fundusz infrastrukturalny, ale przede wszystkim skupić wokół niego, wywodzący się w stu procentach z rynku, zespół wysokiej klasy specjalistów w dziedzinie finansowania strategicznych inwestycji infrastrukturalnych. Dzięki unikatowym na polskim rynku kompetencjom 13-osobowy zespół PIR w ciągu 10 miesięcy doprowadził do zamknięcia pierwszej inwestycji oraz prowadził zaawansowane prace nad kilkoma kolejnymi, spośród których 2-3 powinny zostać sfinalizowane jeszcze przed końcem bieżącego roku.

Transakcje te powinny zaowocować powstaniem do końca 2015 roku strategicznych projektów infrastrukturalnych o łącznej wartości co najmniej 10 miliardów złotych. Chciałbym gorąco podziękować ludziom, którzy dziś stanowią o sile Polskich Inwestycji Rozwojowych za wiarę i zaangażowanie w kierowany przeze mnie projekt."

Spółka Polskie Inwestycje Rozwojowe powstała w ramach Programu Inwestycje Polskie. Jego celem jest zapewnienie finansowania długoterminowych i rentownych projektów infrastrukturalnych w Polsce. Misją PIR jest przyczynianie się do wzrostu PKB oraz tworzenie nowych miejsc pracy. Spółka została zarejestrowana 19 czerwca 2013 roku.

Czarne chmury nad Mariuszem Grendowiczem zebrały się pod koniec sierpnia, kiedy minister skarbu państwa Włodzimierz Karpiński zapowiedział w Sejmie powstanie instytucji utworzonej przez Polskie Inwestycje Rozwojowe i Bank Gospodarstwa Krajowego finansującej inwestycje. Był to sygnał mówiący, że MSP może być rozczarowane działalnością PIR.

"Program Inwestycje Polskie zapewni do końca 2015 roku co najmniej 40 mld zł na inwestycje o kluczowym znaczeniu dla kraju. Chcemy, aby pieniądze, które pochodzą z prywatyzacji, z powrotem wróciły do polskiej gospodarski" - wyjaśnił minister Karpiński, podkreślając, że program dynamicznie się rozwija.