Międzynarodowe stanowisko prezesa Kasy Krajowej SKOK

14-07-2015 18:57
Międzynarodowe stanowisko prezesa Kasy Krajowej SKOK
Fot. PTWP (Andrzej Wawok)

Prezes Krajowej Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo-Kredytowej Rafał Matusiak został członkiem Rady Dyrektorów Światowej Rady Unii Kredytowych (WOCCU) - poinformował we wtorek rzecznik SKOK-ów Andrzej Dunajski.

Matusiak, jak informuje Dunajski, został wybrany do Rady Dyrektorów tej "wiodącej międzynarodowej organizacji i agencji rozwoju unii kredytowych na całym świecie" podczas dorocznej międzynarodowej konferencji Światowej Rady Unii Kredytowych (WOCCU), która odbywa się w tym roku w amerykańskim Denver.
"Wybór Rafała Matusiaka jest wyrazem uznania i docenienia roli, jaką polskie Kasy Kredytowe pełnią nie tylko w tej części Europy, ale i na całym świecie. Przykład polskich SKOK-ów stawiany jest za wzór organizacji spółdzielczo-finansowej na wszystkich kontynentach, co ma szczególny wymiar w trudnych czasach dla wielu gospodarek świata" - głosi komunikat podpisany przez rzecznika SKOK-ów.

Jak dodaje rzecznik, WOCCU jest instytucją zrzeszającą 57 tysięcy unii kredytowych (ich odpowiednikami w Polsce są SKOK-i) ze 105 krajów. Do instytucji tych należy przeszło 217 milionów ludzi ze wszystkich zakątków globu. "Od 2013 roku, w dwuletniej kadencji na czele WOCCU stał Polak, senator Grzegorz Bierecki, twórca polskich spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych. Powierzenie mu tej funkcji było wyrazem uznania dla bezprecedensowego sukcesu, jaki odniosły w ciągu ostatnich dwóch dekad SKOK-i" - pisze Dunajski.

W tegorocznej konferencji w Denver uczestniczy, jak dodaje, ponad 3 tys. liderów spółdzielczości finansowej z całego świata. "Menadżerowie, eksperci i naukowcy rozmawiają m.in. o ścieżkach rozwoju dla unii kredytowych, relacjach instytucji finansowych z organami państwa, doskonaleniu prawodawstwa czy nowych rozwiązaniach biznesowych. Robocze spotkania rozpoczęły się w ubiegłą środę, a sobota była dniem oficjalnego otwarcia obrad. Konferencja potrwa do 15 lipca br." - głosi komunikat rzecznika SKOK.

Rafał Matusiak stoi na czele Kasy Krajowej SKOK od 2012 roku. Zastąpił na tym stanowisku Grzegorza Biereckiego, senatora PiS. Komisja Nadzoru Finansowego nie zatwierdziła formalnie wyboru Matusiaka. KNF zarzuca Kasie Krajowej niewystarczający nadzór nad wieloma kasami, przez co szereg z nich znalazło się w trudnej sytuacji finansowej, a w przypadku dwóch sądy ogłosiły upadłość.
Podobał się artykuł? Podziel się!