Oświadczenia majątkowe nie zawsze będą publikowane. Rząd zmienił stanowisko

Autor: PAP/PSZ
28-11-2017 18:55 |  aktualizacja: 28-11-2017 21:58
Oświadczenia majątkowe nie zawsze będą publikowane. Rząd zmienił stanowisko

Firmy będą miały pół roku na przygotowanie wewnętrznej polityki antykorupcyjnej.

Fot. Shutterstock, Inc

Rząd zmienił stanowisko w sprawie oświadczeń majątkowych, które w pierwotnym założeniu miały być co do zasady jawne dla wszystkich, oprócz funkcjonariuszy służb specjalnych.

• Projekt ustawy o jawności życia publicznego przewiduje stworzenie jawnego rejestru umów cywilnoprawnych w sektorze publicznym oraz nowy wzór jawnych oświadczeń majątkowych.
  • Dokument reguluje też status sygnalisty, który za informacje o nieprawidłowościach uzyska ochronę zawodową i prawną.
  • Po pierwszym spotkaniu konsultacyjnym z pierwotnych propozycji usunięto kilka krytykowanych rozwiązań.
Co prawda nie zmieni się katalog osób objętych obowiązkiem składania oświadczeń majątkowych, ale upublicznione w Biuletynie Informacji Publicznej będą tylko niektóre z nich. Będzie to obecna grupa osób i funkcji, które już teraz są zobowiązane do ujawniania oświadczeń, powiększona o kadrę kierowniczą, osoby wydające decyzje administracyjne i osoby na kilku newralgicznych funkcjach.

Maciej Wąsik, zastępca ministra koordynatora służb specjalnych, poinformował, że obowiązek składania oświadczeń - tak jak zakładano - obejmie np. lekarzy orzeczników ZUS, ale te dokumenty nie będą jawne. "Rozmawiałem z lekarzami-orzecznikami, rozmawiałem z ministrem koordynatorem służb specjalnych Mariuszem Kamińskim - oni będą składać oświadczenia, ale nie będą one obowiązkowo publikowane" - zadeklarował Wąsik.

W poniedziałek 27 listopada w warszawskim Centrum Partnerstwa Społecznego "Dialog" odbyło się dziewięciogodzinne drugie spotkanie konsultacyjne w sprawie projektu. Przedstawiciele organizacji społecznych i instytucji przedstawiali uwagi dotyczące nowej wersji tekstu projektu ustawy i każdego z jej trzynastu rozdziałów.

Wąsik pytany czy - skoro mamy koniec listopada - uda się utrzymać zapisany w ostatnim artykule obecnej wersji projektu termin wejścia w życie ustawy - 1 stycznia 2018 r. przyznał, że realniejsze są styczeń-luty przyszłego roku.

Zapowiedział podczas spotkania, że po opracowaniu uwag nowy tekst przygotowywanego projektu pojawi się na stronach RCL najprawdopodobniej za tydzień.

Najwięcej uwag dotyczyło wpisanego do projektu prawa domagania się oświadczenia majątkowego od każdego urzędnika publicznego. Według organizacji pozarządowych takie rozwiązanie bez ustawowego wskazania w jakich warunkach można z tego prawa korzystać, w związku z jakim rodzajem spraw nie jest zgodne z prawem i konstytucją.