Rząd przyjął sprawozdanie z wykonania budżetu za 2013 r.

27-05-2014 15:50

Rząd przyjął we wtorek sprawozdanie z wykonania budżetu za 2013 r. z deficytem w wysokości 42,1 mld zł, zamiast 51,5 mld zł dopuszczonego w zeszłorocznej nowelizacji budżetu - poinformowało Centrum Informacyjne Rządu.

W komunikacie wskazano, że dochody budżetu w zeszłym roku wyniosły 279,1 mld zł, a wydatki 321,3 mld zł. Tym samym deficyt sięgnął 42,1 mld zł.
"We wrześniu 2013 r. ustawa budżetowa została znowelizowana. Było to konieczne ze względu na spowolnienie tempa wzrostu gospodarczego, który był skutkiem stagnacji wzrostu PKB w krajach Unii Europejskiej. W 2013 r. PKB zwiększył się jedynie o 1,6 proc. wobec 2,0 proc. odnotowanych w 2012 r." - napisano w komunikacie.

Średnio inflacja wyniosła 0,9 proc. i była wyraźnie niższa od założeń w pierwotnej ustawie budżetowej (2,7 proc.) i nowelizowanej (1,6 proc.). Zgodnie z informacją CIR wzrost inwestycji sektora prywatnego nie był w stanie zrekompensować dużego spadku inwestycji sektora instytucji rządowych i samorządowych. To, wraz ze spowolnieniem tempa wzrostu konsumpcji prywatnej, spowodowało stagnację popytu krajowego i spadek popytu na pracę. Stopa bezrobocia pod koniec 2013 r. wyniosła 13,4 proc.

Po nowelizacji dochody budżetu w 2013 r. ustalono w wysokości 275 mld 729 mln 440 tys. zł, ale ostatecznie były one wyższe o 3 mld 421 mln 765 tys. zł (o 1,2 proc.) i wyniosły 279 mld 151 mln 205 tys. zł. "Taki wzrost zapewnił przede wszystkim większy wpływ środków z podatków: CIT i akcyzowego oraz spadek rentowności sprzedawanych papierów wartościowych (SPW), dzięki czemu uzyskano nieplanowane dochody z premii od SPW" - zaznaczono w komunikacie.

Dochody podatkowe w znowelizowanej ustawie oszacowano na 239 mld 150 mln 240 tys. zł, ale okazały się wyższe i wyniosły 241 mld 650 mln 924 tys. zł. Wpływy z VAT miały wynieść 113 mld zł, wzrosły jednak do 113 mld 411 mln 541 tys. zł. Wzrosły też - w porównaniu z oczekiwaniami - wpływy z akcyzy. Planowano je na poziomie 59 mld 800 mln zł, a zrealizowano w kwocie 60 mld 653 mln 116 tys. zł.

Do budżetu trafiło też więcej pieniędzy z CIT i PIT. Wpływy z podatku dochodowego od osób prawnych szacowano na 22 mld zł, tymczasem kasę państwa zasilono 23 mld 75 mln 275 tys. zł. Z podatku dochodowego od osób fizycznych spodziewano się 40 mld 900 mln zł, a uzyskano 41 mld 290 mln 531 tys. zł. Dochody niepodatkowe miały być na poziomie 34 mld 978 mln 684 tys. zł, tymczasem wyniosły 35 mld 975 mln 949 tys. zł, na co złożyły się m.in. większe wpływy z dywidend, a także innych opłat, grzywien, innych dochodów niepodatkowych.