Wprowadzenie preferencyjnego, 5-proc. podatku na soki, nektary i napoje owocowe w połowie lat 90. pozwoliło na dynamiczny rozwój polskich marek napojów na bazie soku z owoców i warzyw. Plany podniesienia VAT-u na napoje owocowe oznaczają dla branży spadek zapotrzebowania na owoce i warzywa o 150 tys. ton, w tym 120 tys. ton jabłek - ostrzega Julian Pawlak, prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.
DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE (0)
Do artykułu: Utrzymanie 5-proc. VAT na napoje owocowe to absolutny priorytet - przekonuje branża