Większa inflacja to efekt wzrostu wydatków na żywność

Większa inflacja to efekt wzrostu wydatków na żywność
Fot. Adobe Stock. Data dodania: 20 września 2022

Większa inflacja to m.in efekt wzrostu cen produktów żywnościowych w koszyku wydatków gospodarstwa domowych - twierdzi ekspertka Lewiatana Sonia Buchholtz komentując piątkowe dane GUS. Rośnie też udział kosztów transportu i usług gastronomiczno-hotelarskich.

Z opublikowanych danych GUS wynika, że inflacja w lutym 2019 r. wyniosła 1,2 proc. licząc rok do roku i 0,4 proc. miesiąc do miesiąca. Oznacza to, że po pięciu miesiącach spadków wskaźnik odnotował odbicie i kieruje się w stronę celu inflacyjnego. Na razie znajduje się poniżej poziomu odchyleń wskazanego przez RPP (2,5 proc. +/-1 pkt proc.).



- O tym, czy inflacja wraca na właściwe tory, czy jest to jednorazowy skok, będzie można powiedzieć więcej za miesiąc - twierdzi Buchholtz. Zaznacza jednak, że prezes NBP Adam Glapiński dopuszcza możliwość, że stopy procentowe zostaną utrzymane na tym samym poziomie do końca kadencji, która upływa na koniec 2022 roku.

- To dość długi horyzont czasowy jak na tego typu opinie, ale biorąc pod uwagę, że ostatnia zmiana stóp miała miejsce w marcu 2015, nie jest to wariant zupełnie nieprawdopodobny - uważa.

W horyzoncie rocznym ceny dóbr żywności i napojów bezalkoholowych, wzrosły o 2,1 proc. r/r. Najbardziej zdrożały mąka i pieczywo (7,2 proc. i 9,3 proc. r/r oraz 5,1 proc. i 1,5 proc. m/m), masło (3,8 proc.) i warzywa (15,8 proc. r/r, 8,5 proc. m/m) oraz cukier (5,9 proc. r/r, 12,4 proc. m/m).

Ekspertka Lewiatana wskazuje na modyfikację struktury koszyka, którym GUS się posługuje w naliczaniu inflacji. Aktualizacja, dokonywana w oparciu o zmiany struktury wydatków gospodarstw domowych w minionym roku, wskazuje na wyższy niż w 2018 r. udział żywności i napojów bezalkoholowych, transportu, a także restauracji i hoteli.

- Z jednej strony upowszechnia się więc konsumpcja usług innych niż podstawowe, z drugiej jednak rośnie udział wydatków na żywność. Do pewnego stopnia efekt ten wynika ze wzrostu cen kupowanych dotąd produktów żywnościowych, po części - z ich zastępowania produktami uchodzącymi za lepsze, a zatem droższymi - pisze w komentarzu Buchholtz.
×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

SŁOWA KLUCZOWE I ALERTY

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu

Podaj poprawny adres e-mail
W związku z bezpłatną subskrypcją zgadzam się na otrzymywanie na podany adres email informacji handlowych.
Informujemy, że dane przekazane w związku z zamówieniem newslettera będą przetwarzane zgodnie z Polityką Prywatności PTWP Online Sp. z o.o.

Usługa zostanie uruchomiania po kliknięciu w link aktywacyjny przesłany na podany adres email.

W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera i innych informacji.
Musisz zaznaczyć wymaganą zgodę

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Większa inflacja to efekt wzrostu wydatków na żywność

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Polityka prywatności portali Grupy PTWP

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!