Zmiany w rządzie coraz bliżej. Kto może odejść, kto obejmie opuszczone stanowiska

Autor: wnp.pl (Adam Sofuł)
24-10-2017 17:30 |  aktualizacja: 25-10-2017 17:37

Posiedzenie Rady Ministrów.

Fot. P. Tracz / KPRM

Premier Beata Szydło zapowiedziała w telewizyjnym wywiadzie, że za kilkanaście dni przedstawi zakres zapowiadanych od dłuższego czasu zmian w rządzie. Posady może stracić od trzech do pięciu ministrów. Niewykluczona jest również zmiana na stanowisku premiera.

• Premier: Zmiany w rządzie w ciągu kilkunastu dni.
  • Co najmniej trzech ministrów może pakować kartony.
  • Nie będzie raczej zmiany na stanowisku szefa rządu.
Szefowa rządu potwierdziła we wtorek trwające od kilkunastu miesięcy spekulacje na temat rekonstrukcji rządu. - Decyzja podjęta. Będą zmiany w rządzie - mówiła w telewizyjnym wywiadzie premier, zapowiadając, że szczegółowe plany zmian zostaną ogłoszone w ciągu kilkunastu dni. To zbieżne z tym co w lipcu tego roku na kongresie Zjednoczonej Prawicy w Przysusze mówił prezes PiS Jarosław Kaczyński – że na półmetku funkcjonowania rządu w połowie listopada dojdzie do oceny ministrów.

Minister infrastruktury i budownictwa

Kto zdaniem politycznego kierownictwa rządu zasłużył na „pałę”? Faworytem od wielu miesięcy jest szef resortu infrastruktury Andrzej Adamczyk, który zdaniem wielu partyjnych kolegów nie radzi sobie ani z jednym ze sztandarowych programów rząd - Mieszkanie Plus, ani z drogowymi i kolejowymi inwestycjami infrastrukturalnymi, których stopień zaawansowania jest niesatysfakcjonujący.

W tym kontekście pojawił się pomysł, by resort infrastruktury włączyć do resortu rozwoju zarządzanego przez wicepremiera Mateusza Morawieckiego, zdaniem jednak osoby zorientowanej w wewnętrznych rozgrywkach PiS, to mało prawdopodobne. Oznaczałoby bowiem dalsze wzmocnienie pozycji Morawieckiego, a to - jego zdaniem - nie byłoby dobrze odebrane przez część PiS, dla której Morawiecki wciąż jest „ciałem obcym”. Naruszyłoby to równowagę sił w rządzie - i tak już nieco naruszoną przez samą dymisję ministra Adamczyka, dotychczas skutecznie bronionego przez panią premier. Bardziej prawdopodobne jest po prostu zmiana personalna - tu na stanowisko następcy Adamczyka typowany jest obecny prezes PKP Krzysztof Mamiński.

Czytaj także: Andrzej Adamczyk podsumowuje dwa lata w fotelu ministra

Taki scenariusz mógłby zostać zrealizowany pod jednym warunkiem, że rekonstrukcja objęłaby również stanowisko premiera - gdyby Jarosław Kaczyński zdecydował się na objęci e funkcji szefa rządu, stanowiłby wystarczającą polityczną przeciwwagę dla skupiającego w swoim ręku niemal wszystkie resorty gospodarcze wicepremiera.